WAT IS EEN BESCHADIGING:

Gehoorverlies verwijst naar een daling van de gevoeligheid van een persoon voor geluid.
Waar komt het voor? Een gehoorverlies kan overal in het gehoorsysteem voorkomen..

 

Conductief gehoorverlies

Deze vaak voorkomende categorie van gehoorverlies is een toestand van het buiten- en/of middenoor. Dit is het geval wanneer de geluiden van de buitenwereld niet normaal door het oorkanaal en/of het middenoor naar het binnenoor kunnen worden overgebracht.

De oorzaken van conductief gehoorverlies omvatten bovenmatig cerumen (oorsmeer), vreemde objecten in het oorkanaal en misvormingen en ziekten van de buitenoor- en middenoorstructuren. De vaakst voorkomende oorzaak van conductief gehoorverlies (hoofdzakelijk bij kinderen) is middenoorontsteking, een vorm van oorinfectie waarbij vloeistof wordt afgescheiden in het middenoor, wat soms lijmoor wordt genoemd.

 

Verlies in het slakkenhuis 

Schade aan het slakkenhuis is de vaakst voorkomende vorm van beschadiging van het gehoor en het type dat samen gaat met ongemakkelijke luidheid en vervorming van geluid. De verslechtering in het gehoor komt in het binnenoor, hoofdzakelijk voor ten gevolge van schade aan de haarcellen in het slakkenhuis. Meestal worden de haarcellen ongeschikt om te reageren op het geluid en het proces wordt belemmerd van het omzetten van de geluidstrilling in de elektrische signalen die nodig zijn voor de gehoorzenuw. Dit heeft als resultaat dat de drempels toenemen en dat de duidelijkheid van de geluiden vermindert. De omvang van de schade en het type van vernietigde haarcellen zullen de graad van het gehoorverlies bepalen. Als basisregel geldt dat hoe kleiner het aantal beschadigde haarcellen is, hoe lager het gehoorverlies is.